''When you have to shoot, shoot. Don't talk.'' - Tuco

12.11.10

Singin' in the Rain - Yağmur Altında


Müzikal konusunda pek iyi bir izleyici olmasanız bile yağmurlu bir akşamda  takım elbiseli bir adamın ''singin' in the rain'' diyerek sokak lambasının üstünde durduğu sahneyi bilmeyen yoktur. İşte o sahne bu filme ait ve film tek kelimeyle ''harika''. Tabi bu görüşe pek de bilinçli bir şekilde varamadım çünkü söylediğim gibi müzikal konusunda deneyimli değilim.

Yıl 1952, MGM firması o zamana kadar yapılmış önemli müzikallerinin önemli sahnelerinden oluşan bir müzikal film yapmak ister. İşte Singin' in the Rain fikride böylece ortaya çıkar. Bu fikir icraata dönüşür ve sağlam bir müzikal ile izleyiciler buluşur.

Efsane sahne

Gelelim filme; 1927 yılı ve Hollywood. Önemli oyuncular, önemli filmler. Ancak bunların hepsi sessiz. Çünkü daha dublaj fikri ortaya çıkmamış. Karakterlerimiz yine bu önemli oyunculardan olan Don Lockwood yani Gene Kelly ve Lina Lamont yani Jean Hagens. Oldukça başarılı ve uyumlu bir çift gibi ''görünüyorlar''. Tabii bütün maharet Don Lockwood'da. Bir de Don'un dostu ve bu sektöre girerken yanında olan arkadaşı Cosmo Brown(Donald O'Connor) var.


Filmin başlarında Don'un nasıl üne kavuştuğunu, nasıl başarılı olduğunu, nasıl çevresini genişlettiğini öğreniyoruz. Ardından sektörün durumu ve film dünyası. Tabii bunlar öyle sade bir dille değil. Oldukça sağlam koreografiler, müzikler eşliğinde. Oldukça yalın ve akıcı bir anlatımı var. Bir an bile sıkılmıyorsunuz.It's a Wonderful Life'tan sonra izlediğim en mutlu film. ''Mutlu film'' kavramıda ne kadar ilginç olsa da.

Ardından Don hayatının aşkı Kathy Selden(Debbie Reynolds) ile tanışır. Kathy kariyerinin başında, başarılı olmak için çeşitli işler yapan bir sanatçı. İşte olaylar bundan sonra gelişir; Sektöre dublaj gibi bir teknik girer, filmlere ses elir. Sinema dünyası bir devrim yaşar. Tabii bu duruma herkes ayak uydurmaya çalışır.

Donal O'Connor - Debbie Reynolds - Gene Kelly

Senaryo yazılırken önce müzikaller seçilip ardından hikaye ona göre uydurulduğu için filmin sonlarına doğru olan bazı müzikal sahnelerinde kopmalar oluyor. Ancak kendinizi kaptırdıysanız eğer sizin için çok sorun değil.

Filmdeki müzikal sahnelerini izleyince ''adamlar harbi yapmış'' diyorsunuz. Çünkü tek bir sahne olup o kadar uzun ve karışık koreografiler olan bölümler varki hayran kalıyorsunuz. Tabi bu durum iyi bir müzikalde olması gerek unsurlardan biri. Doğal karşılamak gerekir.




Öğrendiğim ilginç bir bilgiyide paylaşmak istiyorum; filmde Gene Kelly'nin Singin' in the Rain sahnesini çekerken yağmur suyunun içine süt karıştırılmış. Bunun amacı ise yağmurun daha net görülebilmesiymiş. Tabii süt Gene Kelly'nin takımının çekmesine neden olmuş.

Eğer izlemek isterseniz renkli versiyonunu izlemenizi tavsiye ederim. Bunun dışında ailecek izlenebilecek, çok mutlu, çok keyifli cıvıl cıvıl bir film. Tavsiye ederim.


İyi seyirler dilerim...

6 yorum:

  1. Müzikalleri genelde severim zaten. Bu da fazlasıyla sevdiğim bir filmdir. Hele de Gene Kelly'nin insanı sarıp sarmalayan yumuşak sesiyle şarkı söyleyip yağmur altında dans etmesini izlemek büyük bir keyif.

    YanıtlaSil
  2. Tamamiyle katılıyorum. İlgilenip yorum yazdığınız için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir gece bu yahu! Kafama göre film blogları bulunca keyifleniyorum. Bu filmi ilk izlediğimde (ilkokul öğrencisi olarak haliyle TRT1 ya da TRT2'de) Gene Kelly'e ve Yağmur Altında Dans sahnesine bayılmıştım.
    Yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Hoşunuza gittiyse ne mutlu.
    İlgilenip yorum yazdığınız için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  5. Dudududud..

    I’m singin’ in the rain
    Just singin’ in the rain,
    What a glorious feeling,
    And I’m happy again.

    Dırım dırım :)

    Harika bir müzikal. Sessiz sinemadan sesli sinemaya geçiş dönemini çok güzel anlatmış. O dönem için çok iyi iş çıkarmışlar özellikle müzikal kısmı için. Yağmurda söylenen şarkı çok hoş :) İnsanı mutlu ediyor. Müzikal sevmeyenler bile beğeniyor bu yapımı.

    Bu arada çok kaliteli bir bloğun var. Anlatımın ve yer verdiğin detaylar izlemeye değer kılıyor filmleri.
    Takip etmeye devam.

    sevgilerimle

    p.

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten de mutlu ediyor evet ^^

    Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil