''When you have to shoot, shoot. Don't talk.'' - Tuco

31.10.10

El laberinto del Fauno - Pan's Labyrinth


İspanyol iç savaşı sırasında Ophelia isimli küçük bir kızın annesinin yeni ve aynı zamanda subay olan kocasının yanına taşınmasıyla maceramız başlıyor. Filmi izlerken ''ne lan bu Alice'in İspanyol versiyonu'' diyenler olacaktır ancak Guillermo del Toro'nun şiirsel anlatımı, müzikleri ve karakterleriyle kendine özgü bir yapım.

Ayrıca filmin 2006 yılında Cannes Film Festivali'nde yarıştığınıda belritmek gerekli.

Ophelia kendi hayal dünyasında yaşayan, bu dünyayı pek sevemeyen, sevse bile gördüğü ve yaşadığı olumsuzluklar karşısında biraz soğumuş bir karakter. Filmin zaten ilk dakikalarında bunu anlayabiliyrosunuz.




Ophelia'nın annesi ise filmde daha çok pasif bir karakter. Genellikle hamileliği ve hastalığıyla meşgul ki bu karakterin sonu pek de iyi değil. Evin yardımcılarından biri olan Mercedes ise sırları olan ancak bir o kadar da iyi yürekli bir karakter ki izlerken hemen anlayacaksınız.

Bu filmimizin kötü karakteri ise Vidal yani Ophelia'nın üvey babası diyebiliriz ki oldukça karizmatik ve tabiri caizse ''cuk'' oturmuş bir karakter.


Filmin genel işleyişi içinde durağan bir yapısı var ancak heyecanın tavan yaptığıda bir o kadar sahne var. Dram, Gizem ve Fantazi türleri oldukça iyi harmanlanmış diyebiliriz. Ayrıca yaratılan karakterler de bir o kadar takdire şayan.

Taşındıktan sonra Ophelia'nın peri/böcek arası bir yaratık tarafından farklı bir dünyaya götürülmesi ile de filmin gidişatı değişiyor. Bu dünyada filme adını veren Pan ile tanışıyoruz ki bu karakter ne iyi ne de kötü bir karakter. Dengeler değiştiği durumlar yok değil ancak genel olarak zararsız ancak ısrarcılığıyla ön planda. Ophelia ise bu fantastik dünyanın prensesi. Bunu Pan'ın söylediklerinden anlayabiliyrosunuz. Film boyunca Pan ve Ophelia'ya vermiş olduğu kitap bize rehberlik ediyor.

Filmin başlangıcındaki ve devamındaki sahnelerdeki şiirsel anlatım ve müzikler sizi hemen o dünyaya alıyor. Sizi filmden soğutacak herhangi bir durum söz konusu olmuyor. Ayrıca filmin içerisine işlenmiş benzetmeler ve iki filmi aynı anda izliyormuş havası yönetmenin ve senaryonun ne kadar iyi iş çıkardığını gösteriyor.


2006 yapımı bu film bittiğinde hafif bir boşluk hissedebilirsiniz. ''E ne oldu bitti mi?'' diyebilirsiniz ancak merak etmeyin sonradan kendi kendine oturuyor. Belki de filmin eksik noktası burası ancak böyle söylediğime bakmayın filmin finali oldukça iyi.




İzlerken sıkılmayacağınız bu filmi eşinize dostunuza kafanızda soru işareti oluşmadan tavsiye edebilrisiniz. Çünkü film tamamiyle yetişkinlere göre. Hiç öyle ''Çocuk muyuz Fantastik film izleyeceğiz.'' demeyin.



İyi seyirler...

5 yorum:

  1. çok iyi bir film, her ne kadar sonunu olumsuz olan olarak kabul etmiş olsam da, iyimserleri mutlu da edecek bir finale sahip...

    YanıtlaSil
  2. Fazla büyütülen filmlerden biri bana göre.

    Seninde dediğin gibi Sergi Lopez karakterine cuk oturmuştu, ve neredeyse oyunculuğunu takdire şayan derecede yerine getiren sadece o cuk" oturan kişiydi. Tamamiyle yetişkinlere göre olduğunu konusunda da bence eli bol davranmışsın. Müziklerine yaptığın yorumda kesinlikle haklı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten iyiydi.

    Böylede caz yaparım. İyi günler.

    YanıtlaSil
  3. Tamamiyle yetişkinlere göre olmasından ziyade yetişkinlerinde zevk alarak izleyebileceği (içinde çocuk başrol olduğu için ^^) desek daha doğru olur. İlgilenip yorum yazdığınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Pan'ın Labirentini sevdim:) Final sahnesinde sonunu istediğiniz gibi düşünebilirsiniz yönetmen bu kararı izleyiciye vermiş benim düşüncem bu. Afişlerine özellikle de müziğine hayran kaldım.

    İzninle aklımda kalan 2 replik:

    “Gerçekler etrafınızı sardığında, tek sığınağınız hayal gücünüzdür."

    "Acıdır hayatın
    anlamında bulduğumuz ve doğduğumuzda kaybettiğimiz günahsızlığımızdır..."
    “Çünkü onlar, herkesin eşit olduğuna dair yanlış bir inanca sahipler.”

    bunun gibi işte:)

    sevgiler

    p.

    YanıtlaSil
  5. Evet sonu konusunda bazı belirsizlikler var ama nasıl istersen öyle olan bir belirsizlik. ^^ İlgilenip yorum yazdığınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil